ponedeljek, 26. april 2010

Petar Milić; izjemen mladi pianist slovenskega rodu


Petar Milić se je rodil v Kranju, kjer je kot učenec prof. Sabire Hajdarević pričel s poukom klavirja. Srednjo glasbeno šolo je končal v Ljubljani pri dolgoletnem in zaslužnem profesorju Janezu Lovšetu, ki je ostal njegov mentor tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Že tekom študija je veliko koncenteral po Sloveniji, snemal za RTV Slovenija in se dodatno izobraževal pri priznanih mednarodnih mojstrih kot npr. Arbo Valdma, Igor Lazko, Daniele Alberto, Pascal Devoyon in Elena Lapitskaja. Leta 1977 se je udeležil mednarodnega klavirskega tekmovanja "Nikolaj Rubinstein" v Parizu na katerem je prejel prvo nagrado in bil povabljen na festival v Ženevi "Recontres musicales de Geneve".
Svojo glasbeno pot je nadaljeval s podiplomskim študijem na Hochschule der Künste v Berlinu pri prof. Klausu Hellwigu. V tem času je nastopal v Berlinu, Hanovru, pa tudi v Sloveniji, kjer je posnel več audio in video posnetkov za RTV Slovenija.
Leta 2001 je bil, s strani žirije evropskih radijskih hiš - v okviru mednarodne tribune mladih instrumentalistov, ideje, ki je nastala na pobudo Yehudija Menuhina, izbran posnetek njegovega recitala, kar mu je omogočilo sodelovanje na glasbenem festivalu v Bratislavi. Njegov solistični nastop je v živo spremljalo več milijonov poslušalcev po Evropi.
Kot solist je nastopil s komornim orkestrom Carnium, Simfoniki RTV in Slovensko filharmonijo. Predstavil se je na mednarodnih festivalih Carniola, Cellomusica, Bohinjski in Piranski poletni festival, leta 2008 pa dvakrat v Bruslju.



Ni komentarjev:

Objavite komentar