sobota, 17. april 2010

Kdo pozna Youro Guller?

Če ne bi ostalo nekaj legendarnih posnetkov, se o Youri Guller in njenem življenju ve tako malo, da se zdi, da je skoraj ni bilo.

Francoska pianistka rusko-romunskega porekla je začela svojo glasbeno pot s petimi leti. Pri devetih letih se je vpisala na Pariški Konzervatorij, kjer je študirala pod mentorstvom Isidorja Pilippa. V času študijskih let je spoznala skladatelja Milhauda (in druge člane "Les Six") in redno izvajala njegova dela. Študijskemu času so sledile številne turneje s povdarkom na Chopinovi glasbi. Leta 1941 je pianistka zaradi vojne zbežala iz Pariza v Marseilles, kjer je spoznala Claro Haskil. Še več kot to. Dejstva govorijo, da je bila soodgovorna za njen pobeg izpod nacističnih krempljev (četudi je bila zaradi židovskega porekla sama v veliki nevarnosti). V povojnem času je Youra Guller zbolela in govori se, da je osem let živela v Šanghaju oz. na Baliju. Leta 1955 naj bi prišla v London, od koder se je začela vračati na odrske deske. Leto 1971 je znano po njenem debiju v newyorškem Carnegie Hallu. 1975. je ustvarila pomembne in ene redkih posnetkov za založbo Nimbus.

Kot preostali del življenja, je izmikajoč in v meglo zavit tudi njegov konec. Youra Guller naj bi (ne ve se natančno) končala svojo pot leta 1980 ali 1981, morda v Ženevi, Parizu ali pač v Londonu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar