sobota, 1. maj 2010

Kdo je za sodobno?


Madalena Soveral; ena vodilnih svetovnih pianistk, specializiranih za sodobno glasbo




Madalena Soveral je bil rojena v Portu, kjer je začela svojo glasbeno pot v razredu matere Helie Soveral. Izobraževanje je nadaljevala na Portovskem konservatoriju za glasbo in dalje, kot štipendistka SEC-a, na Ecole Normale de Musique de Paris, kjer je pridobila "Licence de concert". Njeni mentorji so bili Reine Gianoli, Marian Rybicki, in Claude Helffer. Leta 1966 je bila v Neaplju nagrajena s prestižno nagrado "900 Musicale Europeo".

Od leta 1990 dalje je Madalena Soveral izvedla številne solo koncerte in koncerte z orkestrom. Sodelovala je na številnih festivalih kot so: Neapljski festival, Festival de Santiago de Compostela, Festival v Sceaux-u, Festival de Montpellier-Radio France, Festival Mantova (Italija), UNESCO Twentieth Century Music Festival (Paris), Musica Nova (Brazilija), Prvi lizbonski festival sodobne glasbe. Predstavila se je tudi v znamenitih ustanovah, ko so: Academia de Santa Cecilia (Roma), Theatre du Rond-Point, Avditorij des Halles, Mestni teater v Riu de Janeiru. Med svojo kariero se je Madalena Soveral osredotočila na glasbeni repertoar 20. stoletja. Posebnega pomena na tem področju je njeno delo s skladateljem Giacintom Scelsijem, s skupino "Les Percussions de Strasbourg", kot tudi sodelovanje s pianistom Jean-Louisem Haguenauerjem in tolkalistoma Christianom Hamouyem in Georgesom Van Guchtom. Madalena Soveral je izvedla mnoge svetovne premiere kompozicij sodobnih skladateljev, vključno s tistimi, napisanimi posebej za njo: Estudos de Sonoridades (Filipe Pires), Interrogations (Miguel Graça Moura), Dominos (Sharon Kanach), In Tempore, za klavir in elektronsko glasbo (João Pedro Oliveira), Episode, za dva klavirja in dvoje tolkal (Francis Bayer).

Madalena Soveral trenutno deluje kot profesor klavirja (in koordinatorka za program Masters) na umetniški akademiji Escola Superior de Musica e das Artes ne Espectáculo do Porto. Poleg tega je posvečena raziskovalnemu projektu o portugalski klavirski glasbi 20. stoletja, ki ga uresničuje v okviru Osme pariške univerze. Produkt omenjenega raziskovalnega dela predstavlja študija (narejena med letoma 1997 in 1999) "Étude Analytique des Litanies du feu et de la mer d’Emmanuel Nunes" oz. doktorat iz glasbe, dokončan leta 2005, z naslovom "Quatre compositeurs, Quatre oeuvres: la musique portugaise pour piano des années 90" - o klavirskih delih sodobnih portugalskih skladateljev Antónia Pinha Vargasa, Filipa Piresa, Joãoa Pedra Oliveire, in Joãoa Rafaela. V letu 2006 se je Madalena Soveral pridružila skupini raziskovalnega centra CESEM (Centro de Estudos de sociologia e Estética Musical) na "Universidade Nova de Lisboa".

Umetnica je izdala številne Cd-je, med katerimi je še posebej odmeven CD z kompletnimi Schönbergovimi deli za klavir-solo:



http://www.madalenasoveral.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar